Proteiny spolu s iontovými nápoji patří mezi nejoblíbenější doplňky stravy mezi sportovci. Protein si své místo získal díky tomu, že pomáhá budovat svalovou hmotu, napomáhá regeneraci a dodává pocit sytosti. Základní informace o proteinech jsou rozebrány v článku „Proteinové nápoje a jejich význam“. Nyní se zaměříme na rozdíly v jednotlivých proteinech. Nejrozšířenějším a v mnoha ohledech nejvhodnějším zdrojem proteinu je syrovátka. Syrovátka pochází z mléka, které obsahuje dva druhy proteinu, již zmíněnou syrovátku a kasein. Chemickými reakcemi se pak z mléka získá asi 80 % kaseinu a 20 % syrovátky. V praxi se kasein používá při výrobě sýrů. V běžné stravě se nachází v mléčných hrudkách, vhodným příkladem je tvaroh. Při zpracování kaseinu dochází ke změnám jeho fyzické struktury. To je hlavní důvod, proč je hůře stravitelnější než syrovátka...
Poradenství, Strana 6
Protein, neboli bílkovina, je jeden ze tří makroživin (základních stavebních kamenů) pro správné fungování lidského organismu. Těmi dalšími dvěma makroživinami jsou sacharidy (cukry) a lipidy (tuky). Proteiny jsou složené z aminokyselin spojených peptidovou vazbou. Pro funkci proteinů je důležité jak zařazení jednotlivých aminokyselin, tak jejich struktura. Mezi hlavní úkoly proteinu patří zejména přepis genetické informace, výživa, molekulární transport, imunita, regulace metabolismu, atd. V lidském těle probíhá nepřetržitě rozpad a syntéza bílkovin. Rychlost tohoto procesu s přibývajícím věkem u zdravých lidí klesá. Protein přináší mnoho výhod pro celkové zdraví, složení těla a výkon. Po požití se bílkoviny ve stravě rozloží na aminokyseliny, ty jsou stavebními kameny pro růst a opravu tkání (včetně svalů) a také pro syntézu hormonů, enzymů, neurotransmiterů a protiláte...
Bioprodukty jsou takové produkty, které jsou vyrobeny z biopotravin. Biopotravina je produkt vyprodukovaný v souladu s požadavky zákona o ekologickém zemědělství. Konzumací a nákupem biopotravin a produktů z nich vyrobených, přispíváme k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a nižšímu znečišťování životního prostředí chemickými látkami. Spotřebitelé dnes již vědí, že konzumací biopotravin chrání jak své zdraví, tak i okolní životní prostředí. Biopotraviny přinášejí výhody zejména co se týká zdravotní nezávadnosti a kvality. Na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva atd. Je prokázáno, že biopotraviny mají lepší výživovou hodnotu (vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek). Ekologicky vypěstovaná zelenina má nižší obsah dusičnanů až o 50 % a nižší obsah pesti...
Iontové nápoje bez cukru je poměrně těžké najít. Hlavním důvodem je to, že skutečný cukr hraje zásadní, vědecky ověřenou roli v procesu hydratace. Stručně řečeno, cukr je v iontových nápojích něco jako tajná přísada, díky které všechno funguje. Hydratace se zdá být jako velice jednoduchý proces. Vypijeme-li vodu, jsme hydratovaní. Pít vodu ale nutně neznamená vodu také absorbovat. Voda, kterou vypijeme, se vždy dostane do žaludku. Rozdíl ale nastává v tom, co se děje dále. Může být absorbována tenkým střevem a distribuována dále po celém těle. Takto dochází k hydrataci celého organismu, která napomáhá všemu od imunitního systému až po zotavení se z cvičení. Nebo přichází druhá možnost, kdy voda postupuje tělem rovnou ven a nemá šanci cokoliv pozitivního pro organismus udělat. Vědecký výzkum však odhalil, že účinná hydratace nastává, pokud zkombinujeme trochu cukru ...
Práškové iontové nápoje jsou nejčastějším typem iontových nápojů na trhu. Prášek je jedním ze způsobů konzervace nápojů. Tato sušená forma zajišťuje zlepšení trvanlivosti, aniž by se snížila kvalita produktu. Prášek se snadno a okamžitě rozpouští ve vodě. Jeho příprava je tak snadná a rychlá, ať už se člověk právě nachází kdekoliv. Kromě těchto vlastností jsou jeho dalšími výhodami pohodlné skladování a přeprava. Pro výrobu práškových nápojů se používá zejména technika rozprašováním nebo vymrazováním. Jednotlivé složky prášku by ve své sypké podobě měly být téměř stejné. Kromě klasických vlastností prášku, jako je smáčitelnost a dispergovatelnost (rozložitelnost), určují kvalitu a preferenci výběru práškových produktů také doba rozpuštění, hygroskopicita (schopnost látky snadno pohlcovat a udržovat vzdušnou vlhkost) a stlačitelnost. Isostar Hydrate Perform, iontové nápoje v ...
Iontové nápoje nejsou důležité jen pro sportující dospělé, ale nacházejí svůj velký význam i v dětské populaci. Elektrolyty obsažené v iontových nápojích jsou zodpovědné za udržování mnoha normálních tělesných funkcí, včetně hydratace, správného fungování nervů, svalů a za budování a rozkládání molekul v těle. Elektrolyty jsou minerály, včetně draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku, sodíku, chloridů a hydrogenuhličitanu a nacházejí se ve všech tělesných tekutinách. Bez jejich vyváženého poměru by v těle nemohly správně fungovat mechanismy, které nám umožňují pohybovat se, mluvit, a dokonce i trávit potravu. Zdrojem elektrolytů a tekutin je obvykle zdravá a pestrá strava. Pokud se děti cítí dobře, pravidelně, plnohodnotně a vyváženě jí a pijí, pak doplňky obvykle nebývají potřeba. Výjimku však tvoří děti sportovci. Význam iontových nápojů u dětí přichází ve chvíli, kdy...
Správná a dostatečná hydratace je jedním ze základních pilířů pro sportovní výkon. Dehydratace má nepříznivý vliv jak na fyzický výkon, tak i na celkový zdravotní stav. Výkon je narušen již při ztrátě 1 - 2 % celkové tělesné vody. Jednoduchým a spolehlivým ukazatelem míry hydratace je barva moči. Optimální hydratace je hlavním úkolem iontových nápojů. Mají zajistit správnou hydrataci před výkonem, rehydrataci během zátěže a zotavení po fyzickém výkonu. Před výkonem Pocity před výkonem jsou spojeny s vyšší mírou nervozity. Ta má často za následek zvýšený příjem obyčejné vody. Výsledkem je pak neustálé nutkání návštěvy toalety. Což může vypadat jako neškodný, za to ale otravný čin. Při takovémto pokusu být dostatečně hydratován se pak sportovci vystavují riziku nízké hladiny sodíku v krvi, jinak známé jako hyponatremie. Hyponatremie nastává, pokud sodík a voda nejsou v&...
Existuje celá řada iontových nápojů odlišujících se od sebe svým složením. Proto je dobré vědět, který zvolit, aby bylo vyhověno individuálním potřebám každého jedince. Základní charakteristika, rozdělení a složení iontových nápojů je popsáno v článku “Iontové nápoje: Jak fungují a na co si dát pozor". Zda je nápoj hypotonický (nižší koncentrace rozpuštěných látek než v krvi), isotonický (přibližně stejná koncentrace) nebo hypertonický (vyšší koncentrace), ovlivňuje, kolik energie dokáže nápoj dodat, jak rychle ji dokáže absorbovat do krevního oběhu a využít, aby nahradil tekutinu ztracenou pocením. Většina iontových nápojů je isotonické povahy, jsou tedy svou koncentrací podobné lidské krvi. Teoreticky to znamená, že dodávají tělu dostatečné množství energie a dalších látek. Kdy použít isotonické iontové nápoje? Isotonické iontové nápoje obsahují kolem 6,8 % sacharidů ...
Lidské tělo je přibližně ze 75 % tvořeno vodou. Vyrovnaná vodní bilance je proto velmi důležitá pro správné fungování všech fyziologických funkcí. Je udržována díky optimálnímu příjmu a výdeji tekutin. Zvýšená fyzická aktivita je jedním z hlavních faktorů, které výrazně navyšují výdej tekutin. Ty je nutné doplnit dříve, než se objeví známky dehydratace, protože ta ovlivňuje sportovní výkon a zvyšuje riziko zranění. Při cvičení nízké intenzity a kratším, než hodinu postačí pro udržení dostatečné hydratace většinou doplnit jen vodu. Naopak ale při intenzivním dlouhodobém cvičení a v horkém prostředí už doplňování tekutin pouze vodou nestačí. Dochází totiž k rychlým ztrátám vody a elektrolytů prostřednictvím pocení a zvyšuje se spotřeba energie s následným poklesem koncentrace cukru v krvi a glykogenu. Následkem je pak pokles výkonnosti, únava, hypertermie, vyčerpání sacharidových zásob a ...
Taky jste jako většina z nás, uvízli v karanténě na homeoffice? Vše má své plusy a mínusy a u práce z domova tomu není jinak. ...