Poradenství, Strana 5

Vitaminové doplňky ve sportu

Sportovní výživa je široké a rozsáhlé téma, kde vitaminy hrají nepostradatelnou roli. Pokud chce sportovec podat co nejlepší výkon, musí být jeho příprava komplexní. Jde o soubor mnoha důležitých faktorů, jako je dostatečná regenerace, spánek, psychická pohoda, správně načasovaný trénink, pestrá a vyvážená strava a samozřejmě i dostatečný pitný režim. To vůbec není jednoduchá úloha sportovce. Těm, kterým se to povede, přinese tato píle očekávané úspěchy. Samotná fyzická aktivita v kombinaci s adekvátní výživou je považována za ochranný faktor proti kardiovaskulárním onemocněním, poruchám pohybového aparátu a střevní nerovnováze. Dosažení optimálního výkonu vyžaduje z hlediska výživy vysoký energetický příjem, který je ale zapotřebí správně dávkovat, aby nedošlo ke vzniku nejrůznějších onemocnění. Těmi typickými bývají svalová zranění, oxidační stres, pokles fyzické výkonn...

Jak správně pít před, během a po tréninku?

Lidské tělo je ze 75 % tvořeno vodou. Voda je nesmírně důležitá a bez ní bychom nemohli existovat. Její úkol ve sportu je pak o to větší a důležitější. Je pravdou, že bez jídla člověk přežije několik týdnů, bez vody však mnohem kratší dobu. Když se mluví o pitném režimu ve sportu, zmiňuje se hlavně příjem tekutin během a po fyzické aktivitě. To je určitě velice důležité. Významnou roli ale hraje také příjem tekutin a hydratace před tréninkem. Úroveň výkonu, který podáme, je silně ovlivněna tím, jak jsme hydratovaní, než začneme cvičit. Je prokázáno, že pití elektrolytického (iontového) nápoje pro optimalizaci stavu hydratace před dlouhými, horkými nebo opravdu tvrdými tréninky a závody může výrazně zlepšit výkon. Jakmile se sportovec začne potit, dochází k velké ztrátě tekutin a elektrolytů. Potem se neodvádí jen voda, ale i ionty, zejména sodík. Proto je pot slaný. Dostatečn...

Jak kombinovat energetické tablety, želé, tyčinky

Lidské tělo je jednoduše řečeno jako auto. Pokud chceme, aby správně jezdilo a fungovalo, musíme mu dodat palivo. Stejně tak, pokud chceme podat co nejlepší sportovní výkon, musí být naše výživa na co nejvyšší úrovni kvality. Zní to jednoduše. Stačí jíst správná jídla a pít správné tekutiny ve správný čas. V běžném životě si občas nějaký ten prohřešek můžeme dovolit a zase tolik se toho nestane. Ve sportu tomu tak není. Podceníme-li výživu nebo pitný režim, zhřešíme nebo zvolíme nevhodnou stravu, vrátí se nám to v závodě (tréninku) zpátky i s úroky. Platí tak jednoduché pravidlo. Čím lepší výkon chceme podat, tím preciznější musí být naše stravování. Nejedná se jen o poslední den před závodem, jde o celý komplex stravování.  Učíme tak své tělo, jak s látkami hospodařit, a dodáváme mu to nejlepší průběžně. Nejen v době okolo závodu. Náš organismus s umí vyro...

Energetické tablety – význam a využití

Sportovní výživa nabízí hned několik možností, jak získat energii. Ať už to jsou energetické tablety, gely a želé či tyčinky. Hlavní úkol všech je kvalitně a rychle doplnit zdroje energie. Energetický systém lidského těla je poměrně složitý proces, kdy se energie přijatá stravou dostává k pracujícím svalům. Tam se ihned využívá nebo se ukládá ve formě energetických zásob. Hlavním zdrojem energie jsou sacharidy. Dokáží se nejrychleji vstřebat, a tak doplnit potřebnou energii. Proto jsou právě sacharidy hlavní složkou všech energetických sportovních doplňků stravy. Je důležité si uvědomit, že neexistuje jen jeden druh sacharidů, ale rozlišujeme jednoduché – monosacharidy (např. glukóza) a složené – polysacharidy (např. škrob, vláknina, glykogen). To je pak jedno z kritérií, jak si správně zvolit energetický doplněk stravy. Pokud se chystáte na kratší a intenzivnější fyzick...

Energetická želé, jejich význam a využití

Želatinové výrobky mají svou dlouhou historii, která pochází už ze starověku a středověku. Národy Orientu tam pojídaly sladké ovoce. Zlom pak nastal ke konci středověku, kdy se díky námořním plavbám přivezla cukrová třtina z Asie do Jižní a Střední Ameriky. Oblíbenost želé jako cukrovinek vzrostla zejména u dětí. Želé bonbony se začaly hojně využívat ale i ve sportovní výživě. Při výrobě želé se používají takzvané rosolotvorné látky. Jsou to ve skutečnosti želírující látky, protože jsou schopny vyrábět gel, tedy rosol. Rosolotvorné látky jsou svým původem nejčastěji polysacharidy. Ty za daných podmínek vytvářejí pevné gely. Při výrobě želé se používají hlavně agary, pektiny, želatina a případně modifikované škroby. V Isostar želé výrobcích se používají pektiny. Pektiny se přirozeně vyskytují v ovoci. Ve větším množství jsou obsaženy v kůře citrusů, kde jejich obsah ...

Energetické tyčinky – význam a užití

Jak už vyplývá z jejich názvu, je hlavním úkolem energetických tyčinek rychle doplnit energii. Získaná energie pomáhá udržet daný výkon po co nejdelší dobu a na co nejvyšší úrovni. To vše mají na starost hlavně sacharidy, které jsou základním a nejrychlejším zdrojem energie. Proto tvoří základ energetických tyčinek. Množství sacharidů, které jsou k dispozici pro tvorbu energie, je klíčovým faktorem určujícím výkon při rychlostním, vytrvalostním a vysoce intenzivním přerušovaném cvičení. Během cvičení dochází k vyčerpání sacharidů, je proto důležité je pravidelně doplňovat, a tím předejít únavě a udržet výkon. Dodáním sacharidů udržujeme hladinu glukózy v krvi během cvičení a zajišťujeme obnovení svalového glykogenu. Důležité je mít na paměti, že i když jsou energetické tyčinky velkým pomocníkem, jde pořád o doplněk stravy. To znamená, že základem stravování musí být...

Mass gainery - význam a využití

Mass gainery jsou doplňky stravy vyvinuté primárně pro sportovce. Jejich hlavním úkolem je pomoc při přibírání hmotnosti. Především pokud se sportovec snaží nabrat objem (svalovou hmotu). Z jeho funkce vychází i doslovný anglický překlad mass = hmotnost, gain = získat. Svým složením je mass gainer směs sacharidů, proteinů, malého množství lipidů, vitaminů a minerálů. Jsou tak dobrým zdrojem extra kalorií a bílkovin pro budování svalové hmoty v období intenzivního tréninku. Důležité je zmínit, že bílkoviny obsažené v mass gaineru pocházejí z mléčného proteinu. Nejsou tedy vhodné pro jedince s laktózovou intolerancí či alergií na bílkovinu kravského mléka. Typický poměr sacharidů a bílkovin v mass gaineru je 3 : 1 nebo 2 : 1. Množství dalších mikroživin, jako jsou vitaminy a minerály, je odlišné od výrobce a produktu. Zdrojem sacharidů v gaineru jsou v...

Kdy a kolik jíst – proteinové tyčinky. Jak často?

Bílkoviny hrají pro sportovce důležitou roli. Zejména kvůli některým jejich funkcím, jako jsou růst a obnova tkání, zdroj energie a hormonální funkce. Nesmí tak v jídelníčku chybět. Právě proto stáli sportovci u zrodu první proteinové tyčinky. Ta byla vytvořena dvěma vytrvalostními běžci v Americe koncem 80. let. V 90. letech se z nich hned stal fenomén. Jako hlavní složky smíchali pšeničné otruby, mléčný protein a kukuřičný sirup. Primárně byly vytvořeny po specifické potřeby sportovce, časem si ale získaly velkou oblibu i u běžné populace. Dnes je globální trh s proteinovými tyčinkami obrovský a stále roste.  Jsou k dispozici snad úplně všude. Není už výjimkou, že se dají sehnat na každém „rohu“. Obchody s potravinami, čerpací stanice, tělocvičny, lékárny i drogerie nabízí většinou širší spektrum výběru těchto tyčinek. Prodávají se jako zdravé ...

Proteinové tyčinky a jejich význam

Proteinové tyčinky jsou už dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších produktů doplňků stravy. Těší se svému zájmu nejen mezi sportovci, ale také u běžné populace. Moderní životní styl nás vede k dlouhým pracovním dnům, které jsou spojeny se změnami stravovacích návyků. Výsledkem pak často bývá, že tradiční jídla a jejich počet za den je značně omezen. Na druhou stranu se výrazně zvyšují požadavky na kvalitu přijímané stravy. Důležitá je jak nutriční stránka (složení stravy), tak i funkční stránka (příprava, způsob konzumace atd.). Proteinové tyčinky si získaly velkou oblibu mezi sportovci. Po fyzické zátěži je zvlášť důležitá ochrana těla, reparace poškozených svalových tkání a buněk. Proto je zájem o proteinové tyčinky tak vysoký. Svým složením vhodně doplňují spotřebovanou energii i živiny a šetří čas na přípravu jídla. Trh nabízí široký sortiment vysokoproteinových tyčinek, důl...

Kdy pít proteinové nápoje? Jak často?

Protein, neboli bílkovina, je důležitou a neodmyslitelnou součástí každého lidského organismu. Je hlavní živinou pro růst, opravu a údržbu svalů. Proto jsou nároky fyzicky aktivních jedinců na protein vyšší než u běžné populace. Přijatý protein se v těle rozloží na jednotlivé aminokyseliny a z těch se následně syntetizují tělu vlastní bílkoviny. Syntézou bílkovin rozumíme vytváření tělu vlastních bílkovinných molekul. Na rozdíl od sacharidů nebo lipidů si lidské tělo není schopno bílkoviny uložit do zásoby. Proto je tak důležité je pravidelně, a ve správném množství, přijímat každý den. Stejnou důležitost hraje i kvalita a zdroj bílkovin, na to nesmíme nikdy zapomínat. Doporučený denní příjem proteinu pro běžného člověka je 0,8 - 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti. U sportovců se rozdíly v doporučeném příjmu hodně liší, od 1,1 g.kg-1 tělesné hmotnosti u vytrvalostních s...