Vegani a vegetariáni jsou skupiny lidí se specifickou formou stravování. Hlavní rozdíl je v tom, které živočišné výrobky tyto skupiny ze svého stravování vylučují. Vegetariáni se vyhýbají masu (červenému, drůbeži, mořským plodům, rybám a masu z jiných živočichů). Na rozdíl od vegetariánského stravování jsou pravidla veganů striktnější. Veganská strava vylučuje všechny živočišné produkty ze stravy, včetně vajec, mléčných výrobků a medu.
Vegetariánství má však mnohem více variant, ty jsou zobrazeny v tabulce níže:
Druh vegetariánství |
Maso |
Ryby |
Vejce |
Mléčné výrobky |
Laktoovovegetariánství |
NE |
NE |
ANO |
ANO |
Laktovegetariánství |
NE |
NE |
NE |
ANO |
Ovovegetariánství |
NE |
NE |
ANO |
NE |
Pescetariánství |
NE |
ANO |
ANO |
ANO |
Semivegetariánství |
DRŮBEŽ ANO, ČERVENÉ VÝJIMEČNĚ |
ANO |
ANO |
ANO |
Veganství |
NE |
NE |
NE |
NE |
Veganské stravování sebou nese ale i rizika. Jedním z hlavních je nedostatek plnohodnotných bílkovin, vitaminu D a B12, vápníku, železa, zinku a n-3 nenasycených mastných kyselin. Je tak potřeba potraviny a potravinové doplňky pečlivě vybírat, aby nedocházelo k deficitu jednotlivých živin. K takovému nedostatku dochází ze dvou důvodů. Výše zmíněné nutrienty (plnohodnotné bílkoviny, vit. D, B12, Ca, Fe, Zn a n-3 nenas.MK) jsou v rostlinné stravě buď méně zastoupené nebo hůře vstřebatelné či špatně využitelné (z důvodu vazeb na vlákninu a antinutrční látky).
Nedostatek makro či mikronutrientů negativně ovlivňuje výkon sportovce. Vzhledem k tom, že i nesportující vegani tvoří z hlediska příjmu mnoha živin rizikovou skupinu, o to větší důraz by měl být kladen u sportujících veganů na sledování příjmu jednotlivých živin a případnou suplementaci.
Nejvhodnějším a nejkvalitnějším zdrojem bílkovin pro proteinové suplementy je mléko a syrovátka. Obě tyto potraviny splňují vegetariánské požadavky a jsou hojně využívány v proteinových produktech firmy Isostar.
Základem Isostar Whey proteinu jsou mléčné syrovátkové bílkoviny, kterých obsahuje 98 %. Vyrábí se ve vanilkové a čokoládové příchuti a má snížený obsah cukru a tuku. Je ideálním zdrojem bílkovin po tréninku či závodu. Dalším proteinovým nápojem je Isostar High Protein 90. Obsahuje vysoce kvalitní zdroj bílkovin pocházející ze 3 zdrojů: mléčné bílkoviny, izolát sójových bílkovin a pšeničné bílkoviny. Vyrábí se ve dvou příchutích, banán a čokoláda. Je vhodný pro každodenní užívání. Všechny Isostar proteinové nápoje lze připravit jako ve vodě, tak i v mléce. Mléko zvyšuje obsah bílkovin v připraveném nápoji. Zde je ale důležité dát si pozor na obsahu tuku v mléku, který by mohl být pro některé sportovce pak příliš vysoký.
Isostar vyrábí nejen proteinové nápoje, ale i proteinové tyčinky. Ty jsou ideální svačinkou ať už před tréninkem, jako svačina nebo po tréninku. Tyčinky Isostar High Protein 30 % obsahuje sójové bílkoviny, pšeničné bílkoviny a mléčné bílkoviny. Vyrábí se ve třech příchutích karamel, čokoláda a vanilka s brusinkou. Isostar tyčinka High Protein 25 obsahuje bílkoviny ze sóji, sušeného mléka a syrovátky. Tyto tyčinky se vyrábějí ve třech příchutích: jahoda, jogurt a oříšek. Jsou vhodné pro děti již od 3 let věku.
Isostar jde ve svém vývoji neustále dopředu a vyvinul také BIO řadu produktů. Mezi ně spadá i Isostar Bio Proteinová kaše, velmi bohatá na bílkoviny. Zdrojem bílkovin jsou celozrnné ovesné vločky, mléčný protein a rýžová mouka. Všechny tyto suroviny pocházejí z ekologického zemědělství. Kaše se vyrábí v kakaové příchuti.
Pro snadnější orientaci jsou Isostar vegetariánské produkty označeny zeleným logem s černým nápisem “veggie”. Veganské produkty obsahují logo s nápisem “vegan”.
Mgr. Ing. Jana Olejníčková, Ph.D.